meriva-preklady.cz
čeština

Překlad z češtiny do angličtiny a jeho zvláštnosti

19.9.2024
Přečteno: 78x

www.meriva-preklady.cz

Překlad z češtiny do angličtiny rozhodně není snadnou disciplínou, ale je vyžaduje hluboké porozumění oběma jazykům a jejich gramatickým strukturám, kulturám a stylistickým zvyklostem. Čeština, jako slovanský jazyk, se od angličtiny, která patří do germánské větve, liší nejen ve výslovnosti, ale i v gramatice, slovosledu a použití idiomů. Tyto rozdíly mohou při překladu způsobit různé problémy a výzvy, které je důležité vzít v úvahu.

překlad z angličtiny do češtiny

Gramatické rozdíly rády dělají potíže při překladu z češtiny do angličtiny

Jedním z hlavních problémů při překladu z češtiny do angličtiny je gramatika. Čeština používá bohatý systém skloňování a časování, zatímco angličtina má mnohem jednodušší strukturu. Čeština má sedm pádů, což ovlivňuje koncovky podstatných i přídavných jmen, zatímco v angličtině je systém pádů téměř neexistující a vztahy mezi slovy jsou vyjádřeny slovosledem či předložkami. Při překladu je tedy často nutné nejen změnit strukturu věty, ale i upravit význam tak, aby byl jasný i v angličtině.

Slovosled a kontext

Dalším specifikem překladu z češtiny do angličtiny je rozdílný slovosled. Zatímco v angličtině má věta pevně daný pořádek slov, v češtině je slovosled mnohem flexibilnější. Tento rozdíl může vést k tomu, že překlad někdy vyžaduje reorganizaci celé věty, aby byla srozumitelná a přirozená pro anglicky mluvícího čtenáře.

Idiomy a kulturní rozdíly

Idiomy a fráze jsou další velkou výzvou. Co je běžné a srozumitelné v jednom jazyce, může být v druhém zcela neznámé nebo nesmyslné. Při překladu idiomů je často nutné nejen překládat doslovně, ale najít ekvivalentní výraz v cílovém jazyce, který má podobný význam.

Dalším příkladem může být rozdílné vyjadřování kulturních a společenských norem. Některé kulturní aspekty v českém jazyce nemusí být anglickým čtenářům známé, a proto je důležité je přizpůsobit nebo vysvětlit. Například tradiční české oslavy, zvyky či historické odkazy často nemají přímé ekvivalenty v anglicky mluvícím světě, a proto vyžadují určitou adaptaci.

Jaké další jazyky v Merivě překládáme?

  • slovenština
  • němčina
  • ruština
  • polština
  • maďarština
  • španělština
  • francouzština

Objednejte si přesný překlad online

  1. Použijte k tomu rychlý formulář. 
  2. Zkontrolujte kalkulaci.
    Do 30 až 60 minut dorazí na váš e-mail kalkulace od našeho týmu.
  3. Nyní můžete objednat překlad.
    Kalkulaci stačí schválit zpětně e-mailem. Náš tým se postará o zbytek.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies